Is een Invisalign behandeling pijnlijk?

Het Invisalign systeem is maatwerk en volledig aangepast aan uw persoonlijke gebitssituatie. De eerste paar dagen kunt u last krijgen van een drukkend gevoel. De mate van gevoeligheid is per persoon verschillend.

3-D systeem
Dit geeft ons de mogelijkheid om de krachten die op uw tanden werken heel precies te berekenen en ze voorzichtig en doeltreffend te doseren. Met de nauwkeurige planning van het 3D-systeem worden onnodige tandverplaatsingen vanaf het begin vermeden en de tanden en het parodontium of steunweefsel niet onnodig belast. Hierdoor wordt de gevoeligheid tot een minimum beperkt.

Krijg ik problemen met mijn spraak tijdens de behandeling?

Uitspraak
Zoals bij elk orthodontische behandeling bestaat de mogelijkheid dat uw uitspraak licht verandert (slissen). Met Invisalign clear aligners is de omvang van deze verandering meestal zo klein dat mensen om u heen het niet eens opmerken. Het spraakgebrek verdwijnt in het algemeen weer in zeer korte tijd door de automatische gewenning van uw tong-, lip- en wangspieren.

Moet ik een afdruk van mijn gebit laten maken?

Orthodontiepraktijk Amsterdam is een van de eerste praktijken die volledig afdrukvrije ortho-behandelingen aanbiedt. Een afdruk van uw gebit (‘happen’) met conventioneel afdrukmateriaal is niet langer nodig. De door veel mensen gevreesde kokhalsreflex en nare bijsmaak behoren tot het verleden.

CAD/CAM
Voor het maken van het 3D-model van uw gebit en het maken van het behandelplan met behulp van de CAD/CAM-software beschikken wij in onze praktijk over ultramoderne intra-orale scanners.
Binnen enkele minuten kunnen wij u laten zien hoe uw gebit er aan het einde van de behandeling uit kan komen te zien. Deze moderne technologie stelt ons in staat u nog beter te informeren over het behandelingsproces.

Mag ik drinken, eten, kauwgom kauwen of roken met de Invisalign clear aligners?

De Invisalign clear aligners zijn gemaakt van een thermoplastisch materiaal, waardoor de kans op verkleuring relatief groot is. Het drinken van water geeft geen problemen, koolzuurhoudend (bruisend) water ook niet.

Verkleuren
Het eten en drinken van alle andere gekleurde dranken zoals koffie, thee, rode wijn en vruchtensappen plus het eten van bepaalde kruiden of kleurstoffen als kerrie en kurkuma doen de aligners verkleuren. De kleurstoffen gaan diep in het materiaal, waardoor de verkleuring onomkeerbaar wordt. Een vuistregel is dat de consumptie van alles wat een lastige vlek op witte kleding kan veroorzaken vermeden dient te worden. Ook dient u te vermijden dat er voedsel tussen tanden en aligners blijft zitten. Dit bevordert namelijk de ontwikkeling van witte vlekken en cariës. Warme vloeistoffen, zoals koffie of soep, kunnen uw aligners vervormen, verwijder ze tijdelijk.

Kauwgom
Het kauwen van kauwgom is niet mogelijk, omdat het kan blijven kleven aan de aligners.

Roken
Roken is ook niet bevorderlijk. Enerzijds verkleurt de teer de aligners en anderzijds beïnvloedt nicotine de remodeleringsprocessen en doorbloeding van het parodontium (steunweefsel). Dit vertraagt de duur van de hele behandeling.

Hoeveel uur per dag moet ik de clear aligners dragen? Wat gebeurt er als ik ze minder draag?

Telkens wanneer u de clear aligners draagt, werken er lichte krachten op uw tanden en worden ze langzaam in de gewenste positie bewogen. Draagt u de aligners niet, dan houden deze krachten vanzelf op. De beweging van de tanden komt tot stand door middel van een biologisch remodelleringsproces van het parodontium of steunweefsel van het gebit.

Cellen
Twee verschillende soorten cellen, de osteoblasten en de osteoclasten, zijn bij dit proces betrokken. De osteoclasten creëren ruimte in de richting waarin de tand wordt verplaatst en de osteoblasten vullen de ruimte daarna op met nieuw bot. Om deze cellen überhaupt te laten werken, hebben ze een stimulans nodig. Deze prikkel is de druk die door de aligner op de tanden wordt uitgeoefend.

22 uur per dag
Voor een optimaal resultaat moeten de clear aligners idealiter tenminste 22 uur per dag worden gedragen. Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat zowel de osteoblasten als de osteoclasten continu werken. Als ze ongeveer 20 uur per dag worden gedragen, werken de cellen niet op volle capaciteit, waardoor de behandelingsperiode dient te worden verlengd.

Bij minder dan 18 uur dragen per dag, wordt het kritiek. In veel gevallen is de prikkel die de cellen tot het remodelleringsproces aanzet dan niet meer voldoende en komt de behandeling tot stilstand.

Kunnen de clear aligners scheuren?

De Invisalign clear aligners zijn gemaakt van een thermoplastisch materiaal en zijn exact op maat gemaakt aan uw individuele gebitssituatie. Dit kan leiden tot overbelasting van de individuele aligner, vooral bij cliënten met een uitgesproken gebitscorrectie en grote kantelingen van de tanden.

Overbelast
In combinatie met het te vaak dragen en verwijderen van de aligners kan het aligner-materiaal overbelast raken. In zeldzame gevallen leidt dit tot het ontstaan van kleine scheurtjes. Deze scheurtjes hebben meestal nauwelijks invloed op de werking van de aligners, zodat u ze normaal kunt blijven dragen.
Mocht de clear aligner toch volledig scheuren – wat zelden voorkomt – neem dan contact met ons op. Ons team zal u dan persoonlijk adviseren.

Invisalign clear aligners of toch een slotjesbeugel?

Esthetisch
Een orthodontiebehandeling met Invisalign clear aligners is meestal duurder dan een behandeling met een vaste of uitneembare beugel. Ook speelt het esthetische aspect een rol. Hebt u er geen bezwaar tegen om een beugel te dragen? Kies dan een behandeling met een vaste (slotjes)beugel. Wilt u (bijna) onzichtbaar de behandelperiode doorlopen, kies dan voor Invisalign clear aligners.

Uitgebreid onderzoek
Laat u goed adviseren door de orthodontist en vraag een UO (Uitgebreid Onderzoek) aan. Maar al te vaak wordt vergeten dat een orthodontische behandeling een medische ingreep is. De laatste decennia wordt het dragen van een beugel steeds meer uit cosmetisch oogpunt gedaan. Maar botafbraak, wortelabsorptie en tandverlies bepalen mede of de orthodontist u een aligner of slotjesbeugel adviseert. Bij een UO worden diverse 3-D scans en OPG-foto’s gemaakt. Via een computer worden nauwkeurige berekeningen gemaakt. Informeer vooraf naar de geldende kosten van een UO.

Uw vraag

Zit uw vraag hier niet tussen? Bel of mail gerust naar de orthodontiepraktijk van uw keuze. Zie Contactpagina voor de adresgegevens.

Welkom bij de specialisten voor orthodontie:

Clear aligners of traditionele beugel?

Innovatieve technieken geven u meer keuze in orthodontische behandelingen. Toch kan de orthodontist adviseren om te kiezen voor een behandeling met een vaste of uitneembare beugel. Dit is afhankelijk van het beoogde eindresultaat, visuele voorkeuren en de scheefstand van uw gebit. Met een traditionele beugel kunt u vergelijkbare of betere resultaten behalen. Laat u vooraf goed informeren over de verschillende behandelmethoden.