Hoelang duurt de behandeling?
Zijn gewone beugels of vaste braces sneller?

De vraag over de duur van de behandeling is zeer individueel en gebaseerd op uw persoonlijke situatie. Aangezien de malocclusies of beetafwijking kunnen variëren van minimaal tot ernstig, is het niet mogelijk een precieze indicatie te geven van de duur van de behandeling. 

Het onmogelijke mogelijk maken

Vaak wordt vergeten dat een orthodontiebehandeling een medische ingreep is. Ook al komen de meeste patiënten bij onze prakijken om het esthetische. Behalve mooie, rechte tanden en een zelfverzekerde glimlach kijken onze orthodontisten naar veel meer aspecten. Zoals de stand van de kaken, niet zichtbare (wortel)vergroeiingen en erfelijke eigenschappen spelen een cruciale rol. Invisalign clear aligners stellen ons in staat om fraaie tandcorrecties uit te kunnen voeren. Maar wees niet teleurgesteld als onze orthodontist een slotjesbeugel adviseert. Bijgaande voor- en na foto’s zijn behaald met een Invisalign behandeling van gemiddeld anderhalf tot twee jaar.
[foto’s: ©Invisalign / Align Technology].

Hoe hoog wordt uw premie en wat vergoed uw zorgverzekeraar in 2024?

Vergoeding orthodontie bij kinderen tot 18 jaar:

Vergoeding orthodontie bij volwassenen:

Vier tot vierentwintig maanden

Gemiddeld duurt een Invisalign behandeling circa een half jaar tot twee jaar. Zes tot tien maanden voor kleine malocclusies (afwijkingen), circa twaalf tot achttien maanden voor middelgrote (geldt voor de meeste cliënten). Bij uitgesproken malocclusies is de behandelduur vanaf achttien maanden of meer.

Vaste beugel

Een behandeling met een vaste beugel levert in de meeste gevallen geen tijdwinst op. Afhankelijk van de scheefstand en het beoogde resultaat kan een Invisalign behandeling om technische redenen langer duren dan gepland.
Wij maken u erop attent dat in sommige gevallen geadviseerd zal worden voor een vaste beugelbehandeling met zogenaamde 'slotjes'.

Hoe vaak naar de praktijk?

U begint met een eerste consult. Uw gebit wordt digitaal gescand. Wij maken röntgenfoto’s binnen en buiten uw mond en overzichtsröntgenfoto’s (een panoramisch kaak- en een laterale -zijkant- profielopname). Controles vinden daarna net als bij vaste beugels regelmatig plaats (circa 4-8 weken).

GEDURENDE DE BEHANDELDUUR DIENT U OM DE VIER TOT ACHT WEKEN ONZE PRAKTIJK TE BEZOEKEN VOOR CONTROLES.

• Aan een eerste consult zijn kosten verbonden.
• Bij constatering van een koortslip verzoeken wij u vriendelijk dit bij binnenkomst te melden aan de receptie.

Behandelplan

Na het eerste consult wordt er een persoonlijk behandelingstraject opgesteld. Vervolgens bespreekt onze orthodontist dit behandelplan met u. U ontvangt ook een kostenbegroting. Deze kan uiteindelijk +/-  in redelijkheid afwijken. Enkele weken later wordt het gebruik van de clear aligners (het plaatsen van de onzichtbare kunststof hoesjes) gedemonstreerd. Ook krijgt u voorlichting over het gebruik en de verzorging ervan.

Controleafspraken

Wij passen de controleafspraken graag aan uw persoonlijke agenda aan. In de regel controleren wij de voortgang van de behandeling om de vier à acht weken, afhankelijk van de scheefstand. U krijgt meestal een nieuwe set aligners mee naar huis. Aan het einde van de behandeling, bij de laatste controleafspraak, bekijken we samen wat voor u de beste retentieoptie is om de het bereikte resultaat vast te houden.

Bekijk hier de werking van Invisalign clear aligners (Engels)

Retentie

Om het bereikte resultaat te kunnen behouden plaatst de orthodontist een draad achter de voortanden, een zogenaamde spalk of retentiedraad. De spalk blijft na behandeling voor altijd zitten. De orthodontist kan ook voorstellen om een zogenaamde Vivera-retainer (een uitneembare nachtbeugel) te laten maken. Dit kan alleen als het gaat om een beperkte periode (circa een jaar) en voor gebruik ’s nachts.

Invisalign aligners ook voor kinderen?

Hoewel het dragen van slotjesbeugels of uitneembare beugels bij kinderen eerder een trend is dan een last, kan in bepaalde gevallen Invisalign Teens een uitkomst bieden. Denk hierbij aan het bespelen van een (blaas)instrument of bij bepaalde sporten. 

Met Invisalign Teens kunnen bij jonge cliënten tussen zes en twaalf jaar mogelijke malocclusies (afwijkingen) van tanden en kaak, zoals een open beet, kruisbeet of overbeet, worden tegengegaan.

Teens aligners

De transparante Invisalign Teens aligners zijn ideaal als alternatieve behandeling voor jonge cliënten die voor een onzichtbare beugel kiezen en zich comfortabel willen laten behandelen. Invisalign Teens is meestal iets duurder dan een reguliere beugelbehandeling.
Vraag een offerte aan voor beide opties.

Kindvriendelijk

Het aanmeten, plaatsen en dragen  of verwijderen van clear aligners, alsmede de controle-behandelingen zijn nagenoeg pijnloos. Er kan sprake zijn van enige druk op het gebit, maar dat verdwijnt na gewenning na een paar dagen. Onze medewerkers zijn erop getraind om kindvriendelijk te werken. Heeft u een kind dat angstig is of een lage pijngrens heeft, geef het ons gerust door. Dan houden wij daar rekening mee en plannen de behandeling in bij een orthodontist/ orthodontie-assistent die veelal kinderen behandeld of een pedagogisch achtergrond heeft.

Nog geen 18? Ga gratis naar de tandarts!

Tandartspraktijken verwijzen kinderen tussen 9 en 17 jaar naar onze praktijk voor orthodontie. Helaas komt het steeds vaker voor dat het gebit van kleine kinderen in zeer slechte staat verkeerd. Oorzaak: 70% van alle kinderen tot vier jaar gaat niet of nooit naar de tandarts. Dit zorgt al op jonge leeftijd voor een medische achterstand. De daaropvolgende jaren gaan kinderen naar een tandarts als het te laat is en bij pijnklachten. Zo ontstaat onnodig vrees voor de tandarts.
Door op (zeer) jonge leeftijd twee keer per jaar de tandarts te bezoeken, kan angst worden voorkomen (poetsinstructie, het belonen van goed poetsen) en ernstige schade aan het gebit worden voorkomen.
Oudere gezinsleden zouden hun jongere broertje of zusje voortdurend moeten stimuleren om met hen mee te gaan voor controle. Immers: tot 18 jaar is de tandarts gratis!

Welkom bij de specialisten voor orthodontie:

Clear aligners of traditionele beugel?

Innovatieve technieken geven u meer keuze in orthodontische behandelingen. Toch kan de orthodontist adviseren om te kiezen voor een behandeling met een vaste of uitneembare beugel. Dit is afhankelijk van het beoogde eindresultaat, visuele voorkeuren en de scheefstand van uw gebit. Met een traditionele beugel kunt u vergelijkbare of betere resultaten behalen. Laat u vooraf goed informeren over de verschillende behandelmethoden.